Denna cirkus är en av Sveriges mest kända cirkusar och daterar ända tillbaka till 1899. Det var familjen Rhodin som startade verksamheten och närmare bestämt Carl Rhodin som gav sig själv namnet Brazil Jack. Vid denna tidpunkt blev cirkusen en välkänd underhållning i hela världen och små minicirkusar gav sig ut på turné för att samla in pengar och utföra alla möjliga konster.

Brazil Jack var tydligt inspirerad av den amerikanske artisten och underhållaren Buffalo Bill eller William Fredrick Cody som han egentligen hette. Därav kunde man se spektakulära inslag av vilda västern med pantomimer, jonglörer och indianöverfall i publikerna.

Innehållet var knivkastning, pilbågsskytte, lassokastning och violinspel. Även trolleriet och skuggbilderna blev en stor framgång och lockade besökare från hela landet.

Brazil Jacks cirkus växte stadigt och snart hade man ett gott rykte i alla de skandinaviska länderna. Detta gjorde att man snart bytte namn till Cirkus London men 1917 lade man med stor sorg ned verksamheten på grund av tight ekonomi. Dock skulle cirkusen återupptas med nästa generations Rhodin-medlemmar. Men det tog ända till 1982 tills barnbarnet Trolle Rhodin bestämde sig för att satsa stort på sin farfars mästerverk som hade spridit sådan glädje hos folk. Mottot hans blev “cirkus som på farfars tid” och vips så var Brazil Jack igång igen.

Denna gång kombinerade man uppträdanden med konster och trolleri med sång och musik, bl.a operasång och den välkända artisten Eva Rydberg som stod för komiken.

Fmiljen Rhodin har även skapat en andra cirkus, vid namn Cirkus Rhodin. Brazil Jack är dock den mest kända cirkusen och har utnämnt sig själv till att vara Sveriges nationalcirkus, något som Cirkus Maximum ser på med ilskna blickar, eftersom det är dem som officiellt har den titeln i dagsläget. Brazil Jack turnerar på somrarna och är beläget i Malmö om vintrarna. Vill du köpa biljetter kan du enkelt gå in på deras hemsida.