Cirkus Maximum är idag den svenska cirkus som också kan kallas för nationalcirkusen. Den är betydligt yngre än Cirkus Brazil Jack om man ser till hela historien, men om man tittar på den moderna versionen, är Cirkus Maximum endast ett år yngre än sin kamrat. Det grundades 1983 i Älvsered av Bengt Källqvist och det första namnet var faktiskt Cirkus Minimum som idag är det rakt motsatta till vad denna underhållning ger.

Det började som en idé mellan några killar som ville göra en kvarterscirkus för lokalbor på mindre orter i landet. Idén gick bra och 1989 bytte man namn till Cirkus Maximum och ersatte det mindre tältet med ett större. Redan samma år vann cirkusen ett hederspris av Cirkusakademien och det har nu utnämnts till landets nationalcirkus eftersom man turnerar i hela Sverige sedan 1997. Den största konkurrenten till Cirkus Maximum, är Cirkus Brazil Jack som har fått en egen artikel här på hemsidan.

Man gör idag ca 160 föreställningar under vår-och sommarmånaderna och har blivit filmad flera gånger av SVT som dokumentär inför nya säsonger osv. Dock har man nyligen bestämt sig för att ta ett uppehåll på minst ett års tid, eftersom man har fått allt mindre publiksiffror med tiden. Detta kan också ha lite att göra med att cirkusen anmälts för djurplågeri då en skadad kamel upptäcktes vid genomgången 2017. Dock svarade Cirkus Maximum att kamelen endast är där för att vila och är inte med i manegen, men detta verkade en aning otroligt, då det var hemska bilder som spreds.

Nu har man alltså bestämt sig för att ta timeout åtminstone ett år framöver för att sedan fundera ut vad som skall komma härnäst eller hur man ska göra för att få uppåtgående publiksiffror. Kan det vara så att detta bidrar till att Brazil Jack kan skörda nya framgångar?